Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru krupice a vanilkovým cukrem do husté pěny. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte pevný sníh. Žloutkovou směs spojte s moukou, citronovou kůrou a olejem, na závěr přidejte sníh a dejte do vysypané a vymazané dortové formy péct do předehřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 30–40 minut. Upečený a vychladlý korpus přeřízněte napůl.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Ze 300 ml mléka, cukru krupice a pudinku uvařte hustý krém, vychlaďte ho. Vyšlehejte pudink s máslem dohladka, rozdělte na dvě části. Tu větší, cca 2/3, vyšlehejte s vychladlou čokoládou. Zbylé mléko svařte s vanilkovým cukrem a po vychladnutí ochuťte rumem. Na dno dortové formy dejte spodní díl korpusu, potřete ho slabě čokoládovým krémem, rozložte piškoty namočené v mléce s rumem, opět potřete krémem a opakujte do spotřebování krému a piškotů (asi 3 vrstvy). Přiklopte vrchním dílem korpusu, dejte do chladu ztuhnout.
Pak potřete dort světlým krémem a posypejte opraženými mandlovými lupínky. Cukrářský sáček naplňte zbytkem krému a na dort nastříkejte pusinky, které posypte pistáciemi.
Všechny suroviny zamícháme, já se s tím nijak nepárám, tvaroh nechá hrudky, ale to jsem vůbec neřešila. A pak smažíme…
více o Vynikající tvarohové lívance
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Koláč s tvarohem a rybízem