Uvařené a oloupané brambory řádně rozšťoucháme, přidáme tvaroh, špek najemno nakrájený a opečený a dozlatova osmahlou cibuli. Opepříme, osolíme. Nejlépe je si toto připravit den před tím, než začneme pirohy vařit, ale nemusí být. Těsto zhotovíme z mouky, 1–2 vajec (podle množství), zalijeme trochou oleje a přidáme teplé mléko. Neškodí do mléka dát teplou vodu, může se špetku osolit. Těsto řádně prohněteme a můžeme hned postupně po částech vyválet s tím, že jemně zasypáváme moukou, aby se nám nelepilo na vále, je dobré tu placku alespoň jednou otočit. Válíme na cca 2–3 mm. Pak skleničkou (čím menší průměr, tím více práce) vykrajujeme kolečka jedno vedle druhého. Následně si dáme vařit osolenou vodu do hrnce (lépe více vody) a můžeme začít plnit pirohy. Připravíme si tác, na který budeme pirohy pokládat. Směs do pirohů nabíráme lžičkou a pokládáme na vykrájená kolečka do středu (přiměřeně), aby nám zůstaly volné okraje, dále z nich tvoříme spojováním krajů půlměsíce. Je nutné kraje pirohů dobře pospojovat palcem a ukazováčkem, aby se nám ve vodě nerozpadly! Ze začátku to možná půjde pomalu, ale za chvíli to jde samo. Z tácu pak pirohy házíme do vroucí vody a zhruba po pěti minutách vaření vyndáváme cedníkem z hrnce a klademe na talíře nebo do mísy. Pokud je hned jíme, nevadí, když jsou na sobě, v opačném případě je dobré je na sebe nedávat kvůli slepování.
Mohou se jíst např. s cibulkou, anglickou slaninou atp. Taky se mohou ještě opéct na pánvi nebo ve friťáku (jsou pak krásně křupavé). Směs do pirohů může být na X způsobů, záleží jen na naší fantazii a co máme rádi např. nakládané zelí, houby, zelí – maso, maso – houby, tvaroh s pažitkou nebo jen samotnou zeleninu... ale vždy s dozlatova osmahlou cibulkou.
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč…
více o Jednoduchý jablkový koláč
Troubu předehřejeme na 200 °C, zapékací misku vytřeme olejem. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme…
více o Kotlety zapečené v bramborech
Droždí + cukr + mléko vypracujeme v těsto, necháme asi hodinu kynout. Potom utvoříme silný váleček, který nakrájíme na…
více o Kynuté knedlíky s povidly
1. V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme hladkou mouku a uděláme zlatou jíšku, kterou zalijeme vodou nebo vývarem a dobře…
více o Babiččina chlebová polévka
Česnek oloupeme, rozmáčkneme a vhodíme do hrnce společně s celým novým kořením, celým černým pepřem a bobkovými listy.…
více o Naše Rajská s vaječnými noky