Brambory překrojíme podélně napůl, dáme na plech řeznou stranou nahoru a posolíme. Mezi brambory dáme větvičky rozmarýnu nebo bobkový list a neloupané, jen seříznuté palice česneku. Plech s brambory umístíme do trouby pod kuře. Brambory se ochutí tím, co steče z kuřete.
Kuře očistíme, odřežeme přebytečný tuk a vystříhneme páteř i s biskupem. Kuře rozložíme prsíčky nahoru a rozplácneme, ostrým nožem všude uděláme rychlé vpichy. Z obou stran osolíme, opepříme a potřeme marinádou, zamáčkneme do vpichů. Potřené kuře dáme na mřížku trouby prsama nahoru.
Pečeme zhruba hodinu, mezitím můžeme umíchat lehký zeleninový salátek. Pak hotové kuře jen sešoupneme k bramborám a naporcujeme.
Krajíčky chleba diagonálně nakrájíme na trojúhelníky. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce se solí. Do druhého talíře…
více o Opečené toasty s mozzarellou
Nakrájíme: cibuli na drobno, okurky a mrkev na plátky, vypeckované olivy na půlky, sýr na větší kostičky. Česnek utřeme…
více o Míchaná vajíčka na zelenině
Na rozpáleném másle zpěníme mouku, zalijeme vodou nebo vývarem, dochutíme solí a octem, přidáme celé nové koření, pepř…
více o Kulajda se zastřeným vajíčkem