Na pánvičce zpěníme na trošce oleje najemno nakrájenou cibulku, přidáme játra a orestujeme je. Z žampionů vykroutíme nožičky, najemno je nakrájíme a přidáme k játrům. Směs můžeme zahustit hrstí strouhanky. Okořeníme trochou soli, petržele, pepře a máme-li, pak lžící až dvěma portského vína (může být i silnější sladké červené víno). Ze směsi vytvoříme 12–16 hromádek, které vložíme do kloboučků žampiónů.
Zapékací misky z keramiky zvané dušičky vymažeme kouskem másla a do každé složíme 3–4 plněné houbové hlavičky. Naplněné dušičky naskládáme na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Zapékáme cca 15 minut, pak sundáme pokličky, povrch v misce pokryjeme tenkými plátky Hermelínu a odkryté vrátíme dušičky do trouby na cca 5 minut.
Pokud je nechceme hned servírovat, přikryjeme pokličkami, aby obsah nevychladl. Nemáme-li dušičky, můžeme naskládat plněné kloboučky do vymazaného pekáčku a zapékat je všechny dohromady.
Poznámka: Pokud chceme, můžeme do směsi dušených jater s cibulkou přidat před plněním kloboučků pár najemno potlučených jader vlašských ořechů.
Kuře naporcujeme, osolíme, uložíme na pekáč, přidáme oloupaná a na plátky nakrájená jablka, máslo a na plátky nakrájený…
více o Kuře na česneku s jablky
Těsto: šlehat vejce s cukrem a špetkou soli, přidat olej. Pak mouku s prdopečem současně s mlékem. Promíchat
Do velké…
více o Francouzský hruškový koláč
Smetanu, vejce a olej rozmícháme v misce. Přidáme mouku, cukr, prášek do pečiva a řádně promícháme do řídkého, hladkého…
více o Rychlá buchta z kysané smetany