g
hovězí maso
krk nebo libové na polévku a 500 g vepřového masa (libová krkovička)
kopr
2
ks
bobkový list
1–2
1
sklenice
kysané zelí
1
sklenice
červená řepa
nakládaná
1
lžička
cukr
rajský protlak
malý
sůl
Postup přípravy receptu
V papiňáku si uděláme silný vývar z masa, nesolíme, nekořeníme. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a necháme lehce zesklovatět. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory a pod pokličkou chvilku dusíme (můžeme malinko podlít vývarem). Po chvilce přihodíme kysané zelí, červenou řepu a bobkový list. Promícháme, podusíme pod pokličkou a následně přilijeme vývar z masa. Opět chvilku povaříme (jen na mírných teplotách, 5–8 minut nechat probulat). Přidáme rajčata a rajčatový protlak, chvíli povaříme. Vložíme pokrájené maso a dle vlastní chuti dochutíme – sůl, pepř, červená paprika, lžička cukru, špetka petržele, špetka kopru. Ještě chvilku povaříme a můžeme podávat.
Boršč je polévka vydatná, hustá a nejlépe chutná odleželá. Dělám ji večer a nechám do druhého dne odležet v chladu.
Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr a trochu mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do…
více o Vdolky s povidly a šlehačkou
Do litru vody přidáme půlku bujónu, nakrájený brambor na malé kostičky a nadrobno nasekané květákové růžičky, vše dáme…
více o Rychlá květáková polévka
Změklý tuk smícháme s moukou a zakysanou smetanou. Vypracujeme těsto, které necháme 1hod odpočinout v potravinové fólii…
více o Tvarohové šátečky ze zakysanky