Pravý segedínský guláš

3.67

hodnoceno: 3
Příprava: 100 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 2
      ks cibule
    • sůl
    • sádlo
    • pepř mletý
    • 1
      balení kysané zelí bílé
    • mletá paprika
    • 1
      lžíce mouka
    • 200
      ml smetana na vaření
    • 0,7
      kg vepřová krkovice popř. ramínko či plec

Postup přípravy receptu

  • Maso nakrájíme na kostičky (velké asi jako na klasický guláš) a proházíme v troše mouky. Nakrájíme si cibuli.
  • Na rozpáleném sádle (popř. oleji) zprudka orestujeme maso – zůstane šťavnaté a díky mouce se krásně opeče, navíc nakonec už nemusíme zahušťovat. Když se maso zatáhne, vyjmeme ho z hrnce. Přebytečný tuk můžeme slít, aby omáčka nebyla příliš mastná, ale rozhodně je lepší, když maso osmahneme ve větším množství tuku. Do zbylého sádla dáme cibuli, kterou orestujeme dozlatova, vrátíme maso, osolíme, celé zasypeme červenou paprikou a promícháme. Barva by měla být krásně červená (ne oranžová – málo papriky, nebo hnědá – příliš papriky). Dáváme pozor, aby paprika nezhořkla, proto nerestujeme příliš douho. Celé zalijeme nejlépe vývarem, výborně si ale vystačíme i s vodou. Maso by se nemělo připalovat, ale rozhodně by nemělo ve vodě plavat. Stáhneme oheň a dusíme okolo 30 minut.
  • Vydusí se nám výborný gulášový základ. Přidáme pokrájené bíle zelí a v případě potřeby dolijeme vodu. Takto na středním ohni necháme dusit dalších 30 minut. Můžeme přidat trochu cukru, pokud se nám guláš zdá příliš kyselý. Nakonec stáhneme oheň na nejnižší stupeň a zalijeme 150–200 ml smetany. Lze použít také zakysanou smetanu nebo to zkombinovat půl na půl. Ještě krátce povaříme a na závěr dochutíme pepřem.
  • Jako příloha je nejlepší knedlík nebo chléb.
Zařazení: Maso Vepřové

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: