Pstruh s tymiánovým máslem a rajčatovo-česnekovou omáčkou
2.86
hodnoceno: 14
Příprava:50 minut
Porce:2
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
Na rybu
60
g
máslo
1
lžíce
sůl
2
lžíce
hladká mouka
1
lžička
pepř mletý
1
lžička
tymián
2
lžička
citronová šťáva
0,5
lžička
citronová kůra
2
lžička
drcený kmín
2
ks
pstruzi
střední
Omáčka
2
stroužek
česnek
větší
1
ks
rajče
velké
Postup přípravy receptu
Vykuchaným a osušeným pstruhům (s hlavami i ocasy) párkrát nařízneme kůži z obou stran. Obě strany osolíme (nešetřete), opepříme a přidáme i kmín (nejlepší je pstruha ohnout, aby se rozevřela nařízlá kůže a tak se tam dostalo koření). Dáme je do lednice.
Mezitím, co se nám pstruzi chladí, spaříme rajče (nařízneme zespodu do kříže a naříznutou stranou ho položíme do keramické misky, kde ho zalijeme vařící vodou a necháme ho tam cca 4 minuty). Než se nám od dužiny oddělí slupka, do povoleného másla nastrouháme citronovou kůru, přidáme citronovou štávu, čerstvý či sušený tymián a promícháme. Spařené a oloupané rajče nakrájíme na menší kostky, osolíme, opepříme a přidáme trochu kmínu.
Pstruhy vytáhneme z ledničky a dochuceným máslem vyplníme břišní dutiny. Poprášíme je z obou stran hladkou moukou a opékáme na pánvi po obou stranách na 3 lžících másla tak, aby měli pěknou zlatavou barvu. Čtyři minuty před dopečením zpěníme vedle pstruhů na másle nakrájené rajče a nadrobno nákrájený či rozmačkaný česnek.
Po cca 4 minutách pstruha vytáhneme na talíř a štávu z pánve přelijeme do vyšší nádoby. Štávu pořádně rozmixujeme tak, aby v ní nebyly hrudky. Poté ji jen dochutíme solí a kdo má rád, tak ještě přidá trochu citronové štávy.
Podáváme nejlépe s pečenými brambory nakrájenými na kolečka nebo jenom tak s chlebem.
Vejce ušleháme se solamylem a ostatními přísadami. Do těstíčka naložíme naklepané řízky a necháme uležet do druhého dne…
více o Řízky v těstíčku Stella
Máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a maizenu. Těsto rozetřeme na plech.
…
více o Makový koláč s meruňkami
Květák rozdělíme na větší růžičky a necháme uvařit do měkka v mírně osolené vodě. Žampiony nakrájíme na drobné kousky.…
více o Květákové placky se žampiony
Nastrouhané vejce promícháme se sýrem a ochutíme troškou soli a nasekanou pažitkou.
Podáváme s celozrnným pečivem (60g)
více o Vajíčková pomazánka s pažitkou