lžíce
máslo
nebo margarin nakrájený na malé kousky
1
špetka
sůl
8
ks
vejce
0,5
l
mléko
1
lžička
skořice
mletá
1
ks
bageta
nebo chlebíčková veka
1
lžíce
vanilková tresť
2
lžíce
cukr krupice
Postup přípravy receptu
Vymažte tukem menší pekáč. Nařežte veku či bagetu na silnější plátky (3 cm) a položte je v jedné vrstvě do pekáče těsně vedle sebe. Ve větší míse vyšlehejte vejce s ostatními přísadami vyjma másla a zalijte směsí plátky v pekáči. Přikryjte víkem nebo alobalem a nechejte přes noc v lednici.
Druhý den ráno ten první, co vejde do kuchyně, sundá z pekáče alobal či víko, rozdělí v malých kouskách 2 lžíce másla na všechny plátky směsí nasáklé veky a vloží pekáček do trouby. Zapne na 175 °C a peče 45–50 minut, až je veka trochu nafouklá a lehce hnědá. Pekáč pak vyndáme z trouby a necháme asi 5 minut ustát.
Následně krájíme porce a servírujeme je buď s javorovým sirupem, medem, jogurtem nebo kysanou smetanou a čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Co vystydne a zbyde ovšem chutná také dobře.
Do vařící vody dáme ocet a sůl, pak opatrně přímo nad kastrolkem rozklepneme vejce a povaříme dle vlastního uvážení,…
více o Nezdravá snídaně po arabsku
Napřed si uděláme náplň. Třeme máslo s cukrem, žloutkem a vanilkovým cukrem a postupně přidáváme rum podle chuti. Když…
více o Ořechové kuličky – nepečené
Z bílků a cukru ušlehat tuhý sníh. Máslo a čokoládu rozpustit nad parou a nechat vychladnout. Vzniklou hmotu vmíchat do…
více o Sněhový koláč s čokoládou
Nejprve si klasickým způsobem upečeme palačinky, ti co mají čas, si samozřejmě udělají domácí (na slano). Na pánvi v…
více o Vynikající zapečené palačinky
Začneme korpusem, do misky si oddělíme žloutky od bílků, následně si do bílků i do žloutků přidáme moučkový cukr (5 a 5…
více o Maminčin čokoládový dort
Formu na biskupský chlebíček vyložíme peč. papírem, poklademe angl. slaninou, na to rozložíme ještě naplocho rozříznuté…
více o Rychlá kuřecí roláda z řízků