Tažený závin s kozím sýrem

3.8

hodnoceno: 5
Příprava: 60 minut
Porce: 12
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Náplň
    • 60
      g máslo
    • 1
      ks vejce
    • 40
      g strouhanka
    • 200
      g kozí sýr měkký
    • 2
      ks jarní cibulka
    • 100
      g anglická slanina
    • 200
      g lučina
    • pepř celý
    • 2
      lžíce olej
    • 4
      lžíce smetana 12%
    • 40
      g vařené brambory
  • Těsto
    • sůl
    • 1
      lžíce sádlo
    • 200
      g hladká mouka
    • 1
      lžíce ocet
    • 1
      ks žloutek

Postup přípravy receptu

  • Do mísy prosijte mouku se špetkou soli. Rozmíchejte ocet a rozpuštěné sádlo v 90 ml vlažné vody a přilijte k mouce. Přidejte žloutek a zpracujte elastické těsto. Je-li tuhé, přidejte lžičku vody. Těsto v misce potřete lehce olejem, zakryjte fólií a nechte hodinu odležet při pokojové teplotě.
  • V pánvi nahřejte olej, přidejte jemně pokrájenou cibulku, slaninu a za stálého míchání orestujte. Přidejte strouhanku, krátce ji osmahněte a odstavte.
  • V míse smíchejte sýr s lučinou, vejcem a smetanou, přidejte na kostičky pokrájené oloupané brambory, osolte, opepřete a promíchejte. Vmíchejte opečenou strouhanku se slaninou.
  • Těsto rozdělte na polovinu a každou zvlášť položte na pomoučenou utěrku. Těsto válečkem rozválejte, pomoučněte na vrchní straně a opatrně otočte. Dlaně vsuňte pod těsto a prsty ho zlehka vytahujte do stran tak, abyste získali stejně tenký obdélníkový tvar. Tlustší okraje vytáhněte nebo odkrojte.
  • Kromě asi 5 cm od okraje potřete plát těsta rozpuštěným máslem. Na něj rozetřete sýrovou náplň, závin stočte a konce dobře stiskněte.
  • Záviny potřené máslem dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Když těsto zezlátne, teplotu snižte na 160 °C a pečte zvolna dalších 20 minut. Po vyndání z trouby potřete zbylým máslem. Podávejte se švestkovým chutney.
Zařazení: Chuťovky Ze sýra Slané

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: