Třeme tuk s cukrem a postupně přidáváme jednotlivá vejce, nakonec lehce vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva.
Toto základní těsto pak můžeme použít v mnoha variacích. Uvádím několik příkladů.
Jablkový dort: Těsto lžící nandáme na pečicí papír nebo do vymazané a moukou vysypané větší dortové formy (asi 32 cm), případně do menšího plechu. Jablka oloupeme a nakrájíme na měsíčky a zapichujeme je do těsta obloučkem nahoru těsně vedle sebe. Pečeme 30 minut při 175 °C. Pak můžeme ohřát meruňkovou marmeládu a po upečení povrch lehce potřít, případně ještě posypat plátky mandlí.
Čokoládové měsíčky: Do základního těsta přidáme 2 vrchovaté lžíce kakaa, těsto rozetřeme na pečicí papír nebo dobře vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme asi 20 minut na 175 °C. Po upečení ještě horké potřeme citronovou polevou, do které jsme přidali kousek bílku, aby se probělila. Od kraje plechu vykrajujeme kulatou formičkou nebo skleničkou měsíčky (pořád nahoru nad sebou) a na každý měsíček přilepíme půlku vlašského ořechu. Musíme pracovat rychle, dokud je těsto teplé a poleva lepí.
Bábovka: do těsta přidáme kakao nebo kokos, čokoládu, rozinky apod.
Broskvové chlebíčky: těsto upečeme ve formě na srnčí hřbet, po upečení pokrájíme na plátky, potřeme džemem, obložíme plátky broskví a ozdobíme šlehačkou.
Řezy: upečeme těsto na plechu, nakrájíme pruhy, spojujeme krémem nebo šlehačkou
Nálev převaříme a necháme vychladnout. Každou okurku nakrojíme trochu nožem a vtlačíme do něj stroužek česneku. Takto…
více o Česnekové okurky sterilované