Dužinu dýně nakrájíme na kostky, pórek na kolečka, rajčata na čtvrtky, celer nadrobno. Vše dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou (400–500 ml)...
více o Dýně zdravě i chutně
Připravíme si 8 kapustových listů, ze středu listu podélně vyřízneme tvrdý košťál. Listy vložíme do velkého hrnce a zalijeme vroucí vodou,...
více o Kapustové měšce plněné masem
Kapustové listy povaříme 5 min. ve vodě, scedíme, necháme dobře okapat. Vývar odložíme. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme...
více o Kapustové závitky se zeleninou
Rajčata, papriku a cibuli nakrájíme na kolečka, v jakémkoliv pořadí navrstvíme do olejem vymazené zapékací mísy, posypeme kořením na pizzu....
více o Zapečená zelenina s balkánem
Do vymaštěného pekáčku rozložíme polovinu očištěných, na tenčí plátky nakrájených brambor. Osolíme, opepříme a rozložíme polovinu kysaného...
více o Zapékané kysané zelí
Uvaříme rýži ve varném sáčku ve slané vodě. Mezitím nakrájíme salátovou okurku, papriku a rajčata na kousky, cherry rajčata jen na půlky....
více o Fazolový salát s rýží
Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme mleté maso a necháme prohřát. Do zapékací mísy nebo remosky naklademe na kolečka nakrájenou cuketu,...
více o Zapečené mleté maso s cuketou
Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme do poloměkka. Necháme je částečně vychladnout, ještě teplé je rozpůlíme a vydlabeme lžičkou střed....
více o Zapečené brambory s nádivkou
Odvážíme si stejné množství cibule a česneku. Obojí oloupeme. Cibuli nasekáme na jemné kostičky, česnek na plátky.
Houby očistíme a necháme...
více o Rychlý houbový guláš
Jemně nasekaný česnek, pokrájené feferonky a zelenou petrželku (je možné nahradit bazalkou) dáme za studena do pánve, na to rozložíme...
více o Dýňové těstoviny
Nejprve spařte a oloupejte rajčata. Nařízněte je křížem a ponořte je do vařící vody, asi tak na 20–30 sekund. Poté je prudce zchlaďte v...
více o Spaghetti pomodoro
Květák očistíme, rozebereme na růžičky a necháme krátce povařit v osolené vodě. Poté slijeme. Na másle necháme zpěnit cibulku a zaprášíme...
více o Zapečený květák se sýrovou omáčkou
Na mělký talíř rozložíme na větší kousky natrhaný hlávkový salát (hezky vypadá, když máme zelený i červený, popř. kadeřavý), hezčí kousky...
více o Alenčin rychlý skládaný salát
Do mléka vsypeme vločky, sůl, muškátový květ a povaříme. Přidáme banány a rozmícháme na kaši, kterou dohustíme strouhaným sýrem a...
více o Banánové polpety
Mléko smícháme s moukou, solí, česnekem a všleháme vejce. Kapustu nakrájenou na nudličky spaříme, scedíme a přidáme k těstíčku. Lijeme na...
více o Krakonošovy drny s kapustou
Vařené růžičky květáku promícháme s jemně nakrájenou cibulí (může být předem osmažená na másle). Ochutíme kmínem, provensálským kořením a...
více o Zapečený květák s nivou
Na těsto všechny ingredience smícháme a dáme do lednice na půl hodiny odležet. Potom ho vyválíme do koláčové formy cca 3 mm silné a...
více o Pórkový koláč se slaninou
Přebraný špenát vypereme několikrát ve vodě, vložíme do většího množství vařící vody a necháme 3 minuty povařit. Vařený špenát procedíme....
více o Špenátové karbanátky bez masa
Menší hlávku zelí nakrojíme do kříže, ale nedokrojíme, jinak by se nám rozpadlo. Vložíme do vařící osolené vody a necháme pár minut povařit....
více o Smažené zelí
Do rozpáleného oleje nasypeme mletou papriku a syrovou rýži, krátce osmahneme, zalijeme osoleným drůbežím vývarem a uvaříme doměkka.
Do...
více o Rizoto Sicilský klan
Zelí a mrkev nastrouháme na jemné nudličky, přidáme najemno nakrájenou cibuli a promícháme. Dle chuti osolíme, opepříme a přidáme majonézu....
více o Zelný salát s mrkví
Celer vysypeme do cedníku, necháme okapat, popř. lehce vymačkáme a dáme na dno mísy (nejlépe ve tvaru dortové formy). Poklademe 5 ks vajec...
více o Vrstvený salát
Očistíme hlavičky žampionů a odstraníme nožičky. Potom malou lžičkou vydlabeme vnitřek a dáme si ho stranou. Uděláme smaženici – cibuli...
více o Plněné žampiony – rychlá mňamka
Nakrájejte kousek špeku na kostičky, velkou cibuli nadrobno. Na oleji opečte špek s cibulí. Když je dozlatova, přidejte hrubou mouku a...
více o Nejúžasnější špenát
Zelí pokrájíme nebo nakrouháme, dáme do kastrolu, osolíme, přilijeme vodu a necháme 20 minut dusit. Až bude měkké, dochutíme solí, kmínem,...
více o Valašský kapušník
Cuketu oškrábeme a nakrájíme na cca 0,5 cm kolečka.
Rozšleháme a osolíme vajíčka.
Obalíme kolečka cukety v mouce, vajíčku a strouhance....
více o Řízky z cukety
Základ zeleninového vývaru: zelenina – rajčata, paprika, brambory a cibule. Dle chuti a toho, co máme zrovna doma, můžeme přidat i další...
více o Zeleninová polévka se smetanou
Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho. Šalotku nakrájíme na kostičky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme stopky a jádřince a nadrobno...
více o Salát z kysaného zelí
Nakrájenou cibuli zpěníme na olivovém oleji, přidáme nakrájenou cuketu a papriky, osolíme, opepříme, přidáme kari koření a cukr. Mírně...
více o Cuketa na orientální způsob
Řepu nakrájíme na klínky (osminky) a vložíme do pekáče.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Smícháme suroviny na zálivku, přidáme do pekáče a...
více o Řepa pečená s medem dle BBC
Rozšleháme vejce a bílky se solí a majoránkou
nakrájíme pórek a papriku a smícháme s vejcem
vše vylijeme na pánev s trochou tuku a opečeme...
více o zdravá omeletka
Kapustu uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme, necháme okapat a po vychladnutí ještě přebytečnou vodu vymačkáme. Poté kapustu pokrájíme...
více o Kapustové karbanátky se sýrem
Na malé kousky nakrájenou nebo na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev podusíme na tuku, přidáme kari koření, sůl, pepř a malé množství vody....
více o Mrkev po indicku
Fazolky a brokolici uvaříme v páře (ne doměkka – musí zůstat křupavé). Ostatní zeleninu nakrájíme, pórek nasekáme na drobné kousky.
Uvařenou...
více o Drsňácká mísa
Salát opereme, necháme okapat a listy natrháme. Papriku a cibuli nakrájíme, mátu nasekáme na drobno, z citronu lžičkou vydlabeme a...
více o Řecký salát s mátou
Nudle uvaříme v osolené vodě se lžící oleje. Uvařené scedíme, osmažíme na oleji a dáme do tepla. Zpěníme cibuli a pórek nakrájený na kolečka...
více o Smažené nudle na čínský způsob
Papriky podélně rozřízneme a vnitřek vykrojíme. Prolisovanou brynzu smícháme s měkkým máslem, nakrájenou nebo nastrouhanou cibulí, mletou...
více o Paprika plněná brynzou
Lístky salátu omyjte a osušte. Natrhejte je na menší kousky a spravedlivě rozdělte do čtyř misek.
Omáčku připravte následovně: V kastrůlku...
více o Salát s bešamelovou omáčkou
Houby namočíme, uvaříme a nakrájíme. Housky pokrájíme a necháme v mléce rozmočit. Do houskové kašičky zamícháme cibulku zpěněnou na tuku a...
více o Hubník
Hlívu opláchneme, rozebereme na jednotlivé plodnice. Pokud jsou nohy příliš dlouhé, ořízneme je. Poté hlívu po dobu cca 5 minut napaříme v...
více o Smažená hlíva jako řízek
Cuketu umyjeme a oloupeme. Nakrájíme ji na kolečka o průměru 1–2 cm. Z každého kolečka odkrojíme střed, kde jsou pecky, a vznikne nám základ...
více o Cuketové kroužky
Nové brambory oškábeme a nakrájíme na tlusté plátky. Fazolkám odřízneme oba konce, nakrájíme je na 2,5 cm dlouhé kousky, propláchneme a...
více o Bramborové kari se zelenými fazolkami
Dýni nakrájíme na kousky a uvaříme ve slané vodě. Uvařenou dýni rozmačkáme vidličkou, zahustíme strouhankou a necháme chvíli odstát. Pak...
více o Dýňové bramboráky
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Brokolici rozebereme na růžičky.
V míse smícháme brambory s brokolicí, přidáme nadrobno...
více o Smetanovo-nivová brokolice