Citronové řezy – jaké jste ještě nejedli

2.25

hodnoceno: 4
Příprava: 45 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Náplň
    • 1
      dl voda
    • 4
      ks bílek
    • 1
      ks citron
    • 2
      kelímek cukr krupice
  • Těsto
    • 4
      ks žloutek
    • 2
      kelímek polohrubá mouka
    • 200
      g tuk
    • 1
      ks zakysaná smetana
    • 2
      lžíce kakao
    • 1
      lžička jedlá soda
    • 1
      kelímek cukr krupice

Postup přípravy receptu

  • Vymícháme máslo s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Do našlehané hmoty přidáme smetanu a mouku prosátou se sodou a kakaem. 2 plechy si vyložíme pečicím papírem, lžící klademe na plech hromádky a postupně je rozmazáváme nožem tak, abychom pokryli těstem celé dva plechy. Pečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch na 150 °C asi 8 minut), až se nelepí. Necháme vychladnout.
  • Pak je třeba uvařit sníh. Buď klasicky šleháme bílky nad párou nebo si to zjednodušíme: do kastrolku se silnějším dnem dáme vařit cukr s vodou a vaříme tak dlouho, až se svaří asi na polovinu objemu (asi 15 minut).
  • Mezitím vyšleháme bílky na tuhý sníh a tenkým pramínkem do něj přilijeme horký rozvařený cukr. Na hrubším struhadle nastrouháme celý citron včetně kůry, šťávy, bílé dužiny, prostě celý, jen vyndáme pecičky.
  • Citron přimícháme do sněhu. Nádivku namažeme na jednu placku, ale trochu si necháme na ozdobu. Zakryjeme druhou plackou, stáhneme z ní papír, potřeme zbytkem nádivky. Můžeme pocákat čokoládou, nebo posypat sekanými ořechy. Necháme alespoň 3 hodiny proležet. Řezy jsou velmi osvěžující a překvapí vás, že nejsou kyselé.
Zařazení: Moučníky Řezy Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: